dinsdag 15 januari 2013

Eerste dag bij Kavokiva






 Fatima Sangare (algemeen directeur) en Eugene Ngoran (directeur productie)


De criteria hangen op in het magazijn


aan het werk in het labo


centre de santé


de bankdirecteur aan het woord



Gisteren zijn we aangekomen in Gonaté. We werden er ontvangen door Fatima Sangaré, de nieuwe algemeen directeur van Kavokiva. Na een nachtje in (alweer een chinees :-)) hotel, gaan we op stap. In de voormiddag bezoeken we enkele gebouwen van Kavokiva. We beginnen bij het magazijn en het labo. De directeur productie legt ons stap voor stap uit hoe de cacao ontvangen, verwerkt en afgerekend wordt met de boeren. Vervolgens mogen we mee een laboanalyse doen. De organisatie van dit alles zit waterdicht in elkaar.
Vervolgens gaan we naar het Centre de Santé van Kavokiva. Dit gezondheidscentrum kwam er dankzij de fair trade premie. Alle leden van Kavokiva en hun familie (beperkt tot één vrouw en drie kinderen) worden er verzorgd en betalen slechts 20% van de prijs van consult verzorging of zelfs hospitalisatie in de stad. De andere 80% draagt Kavokiva bij.
Het derde adres is de 'Microfinances', ofwel een door Kavokiva opgerichte bank, die als doel heeft de boeren te leren sparen. Immers, als het geld voor de oogst binnen is, geven zij vaak alles uit. Met dit spaarboekje kunnen ze geld opzijzetten om later te investeren in iets groters of gewoonweg om de periode dat er geen geld van cacao is door te komen. De directeur van de bank is heel enthousiast en toert op zijn brommer de dorpen rond om leden te ronselen. Op één jaar tijd is men aan 72 leden. Wat hen vooral ontbreekt in startkapitaal voor deze bank zodat ook leningen of intrest kan gegeven worden. Deze vraag moesten we mee naar Europa nemen. Bij deze, dus :-)
Een na deze 3 bezoeken was het woord aan ons: we hebben Fatima uitgebreid verteld over Oxfam-Wereldwinkel Mechelen. Ze was zeer verbaasd over wat die vrijwilligers allemaal klaarspelen. Klein applausje voor jullie daar, 6000 km van hier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten